2018. január 21. 15:17 - KULTgame

X-men-ek, gyűljetek össz... ja, hogy doboz

XBOX Classic

Nem tudom mennyire számít retro-nak (mondjuk egy 17 éves konzol eléggé annak számít szerintem, azt leszámítva, hogy az én példányom 2005-s évjáratú), de egy kis nosztalgia hullámmal elővettem újra (na jó, túlzás azt mondanom, hogy elővettem, inkább jobban fogalmazva csak bekapcsoltam a polc tetejéről) a klasszikus XBOX-ot.

Mit is mondjak, ahhoz képest, hogy konkurencia terén nem volt olyan erős, mint a PS2, ennek ellenére én szeretem a maga hibái ellenére a konzolt. Itt még voltak érdekes és új ötletű játékok (igaz Nintendo?), ráadásul megvolt még az az exkluzív hatása, hogy konzoloknál csak itt játszhatsz vele. Ráadásul ahhoz képest, hogy egy régi konzolról beszélünk elég dögös a vonalaival, és úgy általában az egészről érződik, hogy legalább nem olcsóskodták el a kinézetét és nem hagyták, hogy úgy nézzen ki, mint egy béta verziójú VHS kazetta lejátszó prototípus (igaz Xbox One?). Az más kérdés, hogy egyes 2004-2005 körül megjelent játékokat már nem annyira bír de ezt azért elnézem tőle. Sőt megmerem kockáztatni, hogy egyes játékokat jobban szeretek ezen a gépen nyúzni, mint mondjuk PC-n (pl. a Silent Hill 4-et az irányítása miatt, mert itt kevésbé lehet megőrülni tőle). És ha bár van két nagyobb problémája, pl. leesett róla a DVD meghajtó burkolata, valamint maga a meghajtó sem akar mindig kinyitni. És magával a menüvel is vannak problémáim. Nem az a bajom, hogy egyszerű, hanem az, hogy nehézkes használni. Ez persze egy olyan játékosnak, aki csak betolja a lemezt és csapatja, annak, azt nem igazán fogja érdekelni, de ha elállítódik valamilyen oknál egy beállítás, akkor 1: túl bonyolult megtalálni, 2: hosszú időbe telik, 3: nem lehet visszamenni a főmenübe. Miért? A másik dolog, hogy lehetne elvileg más DVD-ket használni, akár filmet vagy zenét és azt lejátszani, csakhogy ehhez az XBOX saját távirányítóját kell használni, ami külön meg kell venni! Miért nem lehetne használni a kontrollert erre a célra is?

xbox_3.jpg

Viszont maga az Xbox S féle kontroller a legjobb, amivel találkoztam, sőt én meglepődtem azon, hogy a Logitech féle utángyártott változat van nálam. A mára már megszokott 2-2 trigger helyett csak 1-1 van ami sokkalta megkönnyíti az irányítást (mert én a mai napig nem tudom megszokni a 2-2 trigger dolgot), a D-PAD a két stick között van (tehát hagyományos XBOX felállás), a D-PAD és a jobb stick mellett meg két gomb pár van. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de olyan szinten kényelmes és egyszerű, hogy még 10 év múlva is reflexből fog jönni a használata.

xbox_5.png

Elnézést, hogy így fénylik a kontroller, nem tudtam jobban megcsinálni, ha lekapcsoltam a villanyt túl sötét lett, úgyhogy ez volt a legjobb megoldás.

Amúgy a játékok tényleg jók rá, ott van a Star Wars: KOTOR 1-2, a Serious Sam 2 (ami nincs is befejezve, mert hiányzik a vége), a Gun ami ahhoz képest, hogy Activision játék egész jó, a Forza, a Burnout Revenge, a Doom 3 portja nagyon jó..... de ha már port, beszéljünk a Half-Life 2 XBOX Classic változatáról. Egy szóban: pocsék! Magát az eredetit sem szeretem, de úgy meg főleg, ha az XBOX Classicon van! Ki gondolta ezt komolyan? Az irányítás olyan, mintha görkorcsolyán akarnád eljátszani a Rambó-t, a FPS meg úgy csak úgy hirtelen leesik, mint a hullámvasút (gyakran), és persze mondhatnánk azt, hogy túl szép volt a játék és nem bírta a gép, na akkor elmondom, hogy itt bűn ronda és úgy szaggat! De ha nyilvánvaló ez, akkor miért adták ki rá?

Ami viszont érdekes, hogy a Dreamcast bukása után a Sega fő platformja lett az XBOX, így jöhetett ki csomó játék akár exkluzivitással. Ilyen volt a Sega GTR 2002, a Jet Set Radio Future, ami egy folytatás, és..... azt nem ismerem, ellenben egész kezelhető az irányítás, és ha az információk nem tévesek, ez használta először a rajzos kontúrú grafikát (amit cel-shaded-nek neveznek). És habár van itt rajta Project Gotham Racing (szintén Sega játék), szerintem nem annyira jó. Ami talán a bajom, az az, hogy nincs úgymond stílusa, csak annyi, hogy ő egy nagy autó verseny játék sorozat volt még valamikor az ősidőkben (igaz Need for Speed?). Kis érdekesség, hogy az előző két Sega játékot egy pakkban is lehetett vásárolni, és mindkettő egy lemezen. Furcsa megoldás, tekintve, hogy PS2-n ha volt bónusz játék, akkor az egy mellék DVD-re rakták.

xbox.jpg

 Ezenkívül tényleg jó volt a felhozatal, ha már meguntad a PS2-t, akkor ráugorhatsz erre (persze akkor, ha bőségesen meg van töltve a pénztárcád). Addig is..... egy kis X-et?

 

 

Címkék: Kibeszélő
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultgame.blog.hu/api/trackback/id/tr6413592215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása